Prima reușită: normalitate pentru fete
Unul dintre proiectele de suflet ale Mihaelei Ștefan are ca obiectiv demnitatea tinerelor și presupune montarea de dispensere pentru produse de igienă menstruală în două școli generale și patru licee din Sectorul 6. Un proiect în premieră națională, foarte bine primit de comunitate și deja adoptat și de către alte comunități din țară. „Este simplu pentru cei din administrația publică locală să construiască proiecte pentru comunități, iar satisfacția vine rapid” spune Mihaela Ștefan. „Fetele care beneficiază de absorbantele oferite gratuit au fost foarte fericite că în sfârșit s-a gândit cineva și la ele”. Aproximativ 2000 de eleve din cele șase unități de învățământ din Sectorul 6 beneficiază de acest program, iar planul este ca numărul lor să crească anul acesta.
Proiectul a fost primit atât cu entuziasm, cât și cu sprâncene ridicate, dar puținele activități de vandalism au încetat după ce membri ai ONG-urilor Iele Sânziene și Pe Stop, care luptă pentru educarea adolescentelor, au povestit cu elevii despre igiena menstruală. Subiectul și-a pierdut rapid elementul de noutate, iar menstruația a devenit atât de obișnuită încât absorbantele din băile fetelor nu sunt mai interesante decât simpla hârtie igienică.
Sărăcia menstruală este un subiect mai puțin popular însă efectele ei sunt dureroase. Când ai nevoie de un absorbant și nu ai unul la dispoziție, te încearcă sentimente de frustrare și incapacitate. Dacă la asta se adaugă și lipsa banilor pentru cumpărarea lor, soluția e să rămâi acasă, să pierzi ore de studiu. Aceasta este realitatea multor tinere din România și este una din realitățile pe care Mihaela Ștefan se luptă să o schimbe.
Mai multe locuri la creșă
Două creșe noi sunt în construcție în sectorul 6 din București, datorită Mihaelei Ștefan. În acest moment, în Sectorul 6, doar 1 din 4 cereri de înscriere la creșă poate fi onorată. De aceea, au fost depuse proiecte pentru absorbția de fonduri PNRR pentru construirea a două noi creșe care vor putea primi 140 de copii. În luna septembrie va fi finalizată creșa Rușețu, a cărei construcții a fost deblocată de către echipa Mihaelei, iar 30 de milioane de lei au fost atrase și vor fi investite în construirea altor două unități pe Bd. Timișoara nr. 89 și Bd. Iuliu Maniu nr. 11B. Ambele vor avea subsol, parter și un etaj și vor putea găzdui câte 7 grupe, pentru 70 de copii.
Reîntregirea Parcului Grozăvești
În 2015, cu acceptul Primăriei Municipiului București, o parte din terenul Parcului Grozăvești a fost transferat în administrarea SRI cu scopul construirii unui spital pentru angajații instituției.
Proiectul a fost anulat, spitalul urmând să fie construit în altă parte. O altă parte a spațiului, aproximativ 7 hectare, a fost retrocedată unor dezvoltatori imobiliari. Obiectivul Mihaelei Ștefan este redobândirea în întregime a Parcului, prin expropriere sau cumpărare, și reîntoarcerea lui în comunitate.